Żyzność gleby zależy od obecności w niej materii organicznej, która w Polsce z roku na rok stale się zmniejsza. Powodem takiego stanu rzeczy jest często nieprawidłowe nawożenie. Z problemem tym zmagają się nie tylko rolnicy, ale także działkowcy. Rekultywacja gruntu możliwa jest dzięki kompostowaniu, które poprawi jej strukturę i dostarczy składników pokarmowych roślinom. Nawożenie pól i ogródków działkowych kompostem może być nie tylko ratunkiem dla gleb z niską zawartością próchnicy, ale ma również wiele innych zalet.
Jakie korzyści przynosi kompostowanie?
Kompostowanie to nie tylko rekultywacja ziemi ubogiej w składniki odżywcze, ale także, co się z tym wiąże, zwiększenie plonów w przyszłości. Wytworzony bowiem w procesie kompostowania humus jest doskonałym i tanim nawozem. Kolejną wymierną korzyścią jest ograniczenie ilości odpadów i mniejsze opłaty za wywóz śmieci. Oszczędności będzie jeszcze więcej, gdyż dzięki uzyskanemu kompostowi mniej wydamy na dodatkowe nawozy. Taki ekologiczny domowy recykling pozwoli na pozbycie się odpadów kuchennych, a przysłuży się rekultywacji ziemi, która odpłaci się urodzajnymi plonami.
Co nadaje się do kompostowania?
Do produkcji kompostu można wykorzystać:
– resztki roślinne i kuchenne odpady pochodzenia roślinnego,
– chwasty, skoszoną trawę i liście,
– niezadrukowany papier, także zużyte ręczniki papierowe i chusteczki,
– trociny i korę drzew,
– skorupki jaj, zużyte torebki z herbacianymi fusami, chleb, łupiny orzechów,
Nie wszystkie odpady kuchenne nadają się jednak do kompostowania. Nie należy wrzucać skórek po cytrusach, łupin czosnku i cebuli, pestek, zadrukowanych kolorowych czasopism, tłustych resztek mięsa, liści orzecha, olchy i dębu, zainfekowanych roślin.
Jak kompostować i jaki kompostownik wybrać?
Dobrym rozwiązaniem będzie kompostownik drewniany do samodzielnego złożenia, a w mniejszych ogrodach tzw. biokompostownik, czyli pojemnik z tworzywa o podwójnych ściankach z otworami po bokach. Wybrany kompostownik należy postawić w zacienionym miejscu i wsypać na jego spód ziemię. Potem można już dorzucać wyżej wymienione odpadki i pilnować żeby jego zawartość nie była sucha. Dobrze jest przykryć to workiem jutowym lub warstwą liści. Co 2 tygodnie należy zawartość kompostownika przemieszać, żeby nie dopuścić do powstania warunków beztlenowych. Po kilku miesiącach otrzymuje się w ten sposób fantastyczny nawóz, który zapewni rekultywację gruntu i lepsze plony.
Opracowanie na podstawie: www.hydrogeotechnika.pl